El Servei Jesuïta a Migrants presenta Internament «Mutejat», informe anual del CIE, on denuncia que el sofriment de les persones internes és silenciat a la societat
El CIE de Zona Franca de Barcelona és el centre de l’estat espanyol que va rebre més interns durant el 2023, entre els que hi va haver ciutadans de la Unió Europea
Del total de persones internades, 64 van ser dones, 62 de les quals al CIE de Barcelona. Una d'elles es va identificar com a víctima de tràfic de persones
Dimarts 11 de juny de 2024 la Clínica Jurídica de la UPF i la Universitat Pompeu Fabra han acollit, de la mà de la Fundació Migra Studium, la presentació de l’Informe Internament «Mutejat», l’Informe anual sobre els Centres d’Internament a Estrangers de l’estat espanyol realitzat pel Servei Jesuïta a Migrants (SJM), del qual en forma part la Fundació. A l'informe s'analitza com el sofriment de les persones internes queda silenciat a la resta de la societat. El mateix estudi revela una estabilització en les xifres de persones internades en els centres, al voltant de dues mil a l'any des de 2020, al mateix temps que posa l'accent en el desconeixement per a la societat de la realitat del seu funcionament i impacte.
Internament "mutejat" presenta un panorama de l'internament durant el 2023 a partir de les xifres proporcionades per la Direcció General de la Policia, completat amb apunts de l'observació directa de les entitats de la xarxa SJM que visiten CIE, entre les quals es troba la Fundació Migra Studium. Les problemàtiques que aborda l'informe 2023 són, a grans trets: l'internament sense suport legal de persones estrangeres comunitàries; vulneracions de drets humans en la gestió de situacions difícils; falta de privacitat en les visites d'entitats o de lletrats; els defectes legals del plec de prescripcions tècniques en la contractació dels serveis mèdic-sanitaris; així com els reiterats incompliments de la Llei de transparència i bon govern.
En els últims 15 anys l’SJM ve constatant que, des de 1985, els CIE es troben entre les eines més aflictives i repressives de la política migratòria espanyola i europea, encara que no sigui la més utilitzada. Al 2023, van estar actius els CIE d'Algesires, Barcelona, Las Palmas, Múrcia, València i Madrid (aquest últim va reobrir la segona quinzena de desembre), on van ser internades 2.085 persones, de les quals 589 (un 28%) al de Barcelona. Del total de persones internades, 64 van ser dones, 62 de les quals al CIE de Barcelona, i una d'elles es va identificar com a objecte de tràfic. Dues persones van ser identificades com a menors i 77 eren persones comunitàries, de les quals 8 eren dones (totes elles al CIE de Barcelona). El CIE de Barcelona és llavors, el centre amb més persones internades durant el 2023, tant homes com dones.
La mitjana de durada dels internaments al CIE de la Zona Franca és de 35 dies, valor superior a la mitjana estatal, que és de 27. De les 2.085 persones internades, 877 van sol·licitar protecció internacional, i només 1.120 van ser retornades des del CIE (el 54%).
L'SJM reitera la seva oposició a l'existència dels centres d'internament d'estrangers, advocant pel tancament definitiu i la cerca d'alternatives més garantistes amb els drets humans. El mateix caràcter i funcionament dels CIE generen i perpetuen dinàmiques d'hostilitat envers les persones migrants internades, la immensa majoria de les quals no ha comès cap delicte, i vulneracions sistemàtiques dels seus drets humans.
Enllaç als documents