Xarxa d'hospitalitat

Xarxa de llars i comunitats d'hospitalitat

Sovint, quan expliquem la nostra manera d’entendre les migracions i la societat en què vivim, ens agrada posar el focus en l’Hospitalitat, que entenem com una manera de ser i de viure basada en la confiança i en el coneixement i reconeixement entre persones diferents. Creiem que només l’Hospitalitat pot conduir a la construcció d’una societat plural i diversa, en la qual persones amb trajectòries, vides, edats, creences i oportunitats diferents es puguin relacionar com a iguals en espais compartits, puguin generar vincles i accedir a uns mateixos drets per desenvolupar els seus projectes vitals. I som conscients que aquesta societat plural no la podrem aconseguir si no comencem per obrir les portes de la pròpia llar a aquell qui no en té i possibilitar, així, la trobada. 

Per això, l'any 2017 la Companyia de Jesús a Catalunya fa el pas d’apostar per l’hospitalitat i neix la Xarxa d’Hospitalitat de la Fundació Migra Studium. La Xarxa ofereix acolliment residencial i suport social a persones migrades o sol·licitants d’asil en situació de vulnerabilitat a través de llars i comunitats d’acollida. 

El propòsit fonamental de la Xarxa d’Hospitalitat és la creació de comunitats plurals i diverses: per mitjà de la vinculació de les persones migrades i les persones implicades en l’acollida, es busca afavorir els processos d’integració i participació social de les persones nouvingudes, alhora que es vetlla per generar processos vers l’autonomia, l’accés a drets i la regularització. 

Des dels inicis de la Xarxa d’Hospitalitat, més de 90 famílies o llars acollidores han participat en el projecte, i s’ha possibilitat l’acollida de 140 persones. Actualment, 100 persones col·laboren com a voluntàries del projecte.

Les llars hospitalàries són famílies, comunitats religioses o nuclis de convivència que acullen una persona migrada, sol·licitant d’asil o refugiada durant 4 mesos a casa seva. Durant aquest temps, la persona acollida comparteix la vida quotidiana de la llar mentre segueix un pla de treball amb l’entitat referent (assessorament legal i administratiu, formació, inserció laboral, aprenentatge de llengües, etc.) que li permet estabilitzar la seva situació i continuar el seu projecte vital. 

Són espais residencials cedits o llogats, on conviuen persones migrades en un règim de major autonomia. Actualment, la Xarxa d’Hospitalitat compta amb quatre pisos: dos a Barcelona, un a Sant Feliu i un a Sant Cugat del Vallès. Durant el temps que les persones acollides resideixen a la llar, són acompanyades per una comunitat de persones voluntàries que fan presència setmanal, normalment en horari de sopar, per tal de compartir la quotidianitat al voltant de la taula. En alguns dels casos, aquestes comunitats també sostenen econòmicament les despeses del pis i en paguen el lloguer. 

Ajuda'ns a fer-ho possible

Hi ha moltes maneres de fer possible l’hospitalitat:

  • Ser llar hospitalària: Busquem famílies i llars que puguin oferir hospitalitat durant 4 mesos a una persona que s'ha vist forçada a abandonar el seu país i que necessita un ambient acollidor per refer el seu projecte vital. 
  • Participar en les comunitats d’acompanyament als pisos, oferint presència i compartint quotidianitat amb les persones acollides.
  • Oferir-te com a persona voluntària de reforç lingüístic.
  • Col·laborar econòmicament amb Migra Studium per mitjà de donatius periòdics o puntuals, i així fer sostenible l’hospitalitat.

Més info: https://www.hospitalaris.org/

Informació i contacte

Lucia Mendoza, Pilar Pavia, Cel Far    hospitalitat@migrastudium.org