
El SJM guardonat amb el Premi Desalambre pel seu informe anual CIE
La sisena edició dels Premis Desalambre, atorgats per elDiario.es, ha premiat en la categoria de millor investigació d’ONG el SJM pel seu informe CIE 2023 Internament Mutejat.
El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) ha estat guardonat amb el Premi Desalambre, atorgat per elDiario.es en la seva sisena edició, en la categoria de millor treball d’investigació i documentació d’una ONG pel seu informe CIE 2023 Internament Mutejat.
La coordinadora de l'SJM, M Carmen de la Fuente, i l’autor de l’informe, Josep Buades Fuster SJ, van pujar a l’escenari per recollir el premi de mans de la Secretària d’Estat de Drets Socials, Rosa Martínez. Tots dos van agrair el guardó al diari i al jurat, però especialment van voler “recordar les persones voluntàries que dediquen el seu temps i esforç a visitar aquelles que pateixen la injustícia i el sofriment de l’internament”, així com a aquestes persones que, des del CIE, comparteixen la seva vida amb qui els visita. A més, van recordar que, quinze anys després de la publicació del primer informe CIE, la crida per tancar els centres d’internament d’estrangers continua, per desgràcia, més vigent que mai i que, per aconseguir-ho, “es necessita una veritable voluntat política”.
La gala, que s’ha celebrat aquest dimecres 5 de febrer a l’Auditori de CaixaForum Madrid, ha estat conduïda pels periodistes d’elDiario.es Juanlu Sánchez i Gabriela Sánchez, i s’ha convertit en tot un acte de denúncia de la creixent vulneració de drets de les persones migrants a diferents llocs del món, així com en una crida a “organitzar l’esperança” per continuar defensant la justícia social i l’avenç dels drets humans per a les persones que més ho necessiten.
Després de la introducció a càrrec del Director Adjunt de la Fundació La Caixa, Sergi Loughney, i del Director d’elDiario.es, Ignacio Escolar, la Secretària d’Estat de Drets Socials ha recordat la importància de continuar avançant en la conquesta dels drets socials i de no perdre l’esperança en un món hostil. L’acte ha continuat amb una taula de debat sobre el present i futur de les ONG, i, després del monòleg de la còmica Almu Lasacre, s’ha procedit al lliurament dels diferents guardons.
En l’apartat d’ONG, a més del SJM, han estat premiats el moviment Regularización Ya com a millor campanya, i Ismail El Majdoubi, de l’Associació ExMenas, pel seu activisme per visibilitzar la dignitat dels menors migrants no acompanyats. En la secció de periodisme, han estat guardonats els periodistes Xavier Aldekoa, Elia Borràs i Laura Aragó pel reportatge Mil cayucos de arroz, que relaciona la producció d’arròs amb els moviments migratoris cap a Canàries; l’equip de RTVE Lab pel seu reportatge multimèdia sobre els rescats al Mediterrani, i la periodista Olga Rodríguez per la seva incansable tasca de denúncia del genocidi a Gaza. A més, el grup Afrocolectiva ha rebut el Premi Especial del Públic per la seva tasca de visibilització a través de les xarxes socials del racisme i masclisme que pateixen les dones racialitzades i afrodescendents a Espanya.
Des del SJM volem felicitar totes les persones premiades en totes les categories. És un gran orgull aquest reconeixement i la possibilitat de compartir premi i lluita amb qui treballa incansablement en la defensa dels drets humans.
Acte sencer d'entrega de PREMIS DESALAMBRE de elDiario.es


