Manifest del dia de les Persones Migrants 2024
Teixir els Nosaltres:
fer memòria, oferir acollida i hospitalitat, celebrar la diversitat i defensar drets.
L'any 1990 l’Organització de les Nacions Unides va proclamar el 18 de desembre com el dia de les persones migrants. D’això fa només 34 anys, un temps durant el qual les migracions han esdevingut, en el nostre context, un element clau de la societat. També en aquest temps s'han generat diverses iniciatives socials que han cercat la seva comprensió i l’acompanyament de les persones que migren. Entre aquestes iniciatives es troba Migra Studium.
En aquest 18 de desembre de 2024 volem compartir una reflexió col·lectiva elaborada amb la participació de més d’un centenar de persones vinculades a Migra Studium. Persones diverses en origen, edat, gènere i experiència vital. Moltes d’elles han fet un procés migratori. D’altres, han nascut i viscut sempre a Barcelona, però se senten interpel·lades per una realitat que les mou a l’hospitalitat.
La nostra reflexió s’emmarca en el compromís diari per a l’acollida, el reconeixement del valor de la diversitat i la defensa dels drets i s’articula a partir de quatre desitjos que volem compartir amb el conjunt de la ciutadania:
Fer memòria: no oblidem que la història humana és una història de migració
A la vida hi ha moltes coses a les quals és impossible posar fre, entre elles, el desig d’una vida lliure o els somnis. La mobilitat humana ens ho ha mostrat al llarg de la història, també en el present, i per això, malgrat que avui sigui gairebé impossible migrar de forma segura i sense patir violències, les persones no deixem de moure’ns, d’emprendre viatges que ens obliguen a posar en risc la vida i, en molts casos, a perdre-la.
Fem trànsits que són molt més que anar d’un lloc a l’altre, suposen la possibilitat de fugir de la guerra, de la pobresa, dels efectes del canvi climàtic, de les amenaces o de la inseguretat. Trajectes travessats per la violència i les màfies i, a la vegada, sostinguts per l’esperança i la resiliència.
Al lloc d’origen deixem moltes coses, moltes experiències i sobretot, moltes persones i vincles que són part fonamental de la nostra vida, mares, pares, germans, fills i filles.
No volem oblidar mai que ahir les persones migrants potser eren els nostres avis i mares, avui som potser nosaltres i demà, potser ho seran els nostres fills i filles. La migració sempre té rostre i des del convenciment de formar part de la família humana, aquest rostre és sempre el del meu germà, el de la meva germana.
Oferir hospitalitat i acollida: un desig i un compromís.
Agraïm formar part d’una gran xarxa d’iniciatives ciutadanes que intenten generar espais segurs, d’escolta atenta i d’acollida digna. Espais on les persones que arribem a barris, pobles i ciutats podem aprendre la llengua, formar-nos per accedir al mercat de treball, conèixer drets i deures, participar d’activitats culturals, i expressar les nostres cultures, creences i religions, fer-nos veïns i veïnes.
Volem seguir fent tot el que està a les nostres mans perquè les persones que, per qualsevol raó, fem un procés migratori amb tot el que això suposa, trobem aquí l’acollida i el caliu comunitari essencials per iniciar un projecte de vida propi i autònom i fer-ho, amb esperança.
Celebrar la diversitat, reconèixer el seu valor
Estem sumant a teixir la societat del futur i a fer-ho des de l’ètica del conviure, amb valors com el respecte, la tolerància, l’empatia, l’amor i l’ajuda a qui es troba en situació de necessitat, sigui quin sigui el seu origen o condició. Ho fem caminant juntes, exercint la solidaritat, desplegant la humanitat que som i practicant la fraternitat a la qual estem cridats. Algunes de nosaltres, mogudes per la força que surt del compromís fe-justícia.
Sabem, per experiència pròpia, que la diversitat suposa sempre un enriquiment i que les persones que migrem contribuïm de forma significativa al desenvolupament social i econòmic de les societats d’acollida i a la vegada, a les d’origen.
El futur que estem teixint és el futur del nosaltres.
Defensar els drets.
Resistir en la denúncia de les dificultats que troben les persones migrants per exercir els seus drets, en la necessitat de tancar tots els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) i en la urgència per derogar la Llei d’Estrangeria i reformular el Pacte Europeu de Migracionsi Asil
Ens cal recordar quelcom tan bàsic que fins i tot fa mal: totes les persones som subjecte dels drets humans i iguals en dignitat. Fer-ho suposa avui lluitar per:
- Garantir que totes les persones puguem accedir als serveis públics que ens ajuden a sostenir la vida, com una educació i una sanitat de qualitat i amb vocació d’universalitat;
- Possibilitar l’accés a quelcom tan bàsic com un habitatge digne o una feina on es respectin els drets laborals que són fruit de tanta lluita obrera;
- Canviar la ineficiència dels processos que, per raó de la Llei d’Estrangeria actual, ens veiem obligades a fer les persones que migrem i que esdevenen fronteres invisibles. No és just tardar mesos a poder empadronar-se, sol·licitar asil, accedir a un menjador social o a un alberg, en tenir una cita per un tràmit o en poder signar un contracte de treball amb una empresa que ens vol incorporar al seu equip. Aquestes injustícies no tenen justificació i no podem tapar-les amb l’excusa d’uns serveis públics saturats i que no responen a les necessitats de la ciutadania a què han de servir.
- Incidir per aconseguir la regularització extraordinària promoguda pel moviment Regularización Ya.
Erradicar qualsevol classe d’abús als que, de forma habitual, es troben exposades les persones que estan fent tots els passos per regularitzar la seva situació o esperant a poder fer-ho: explotació laboral, violències, discriminacions. - Acabar amb el patiment injust que suposen les identificacions racials, la impossibilitat de denunciar vulneracions de drets per por a una expulsió o l’internament dins d’un Centre d’Internament d’Estranger sense haver comès cap delicte.
- Reformular el Pacte Europeu de Migracions i Asil en clau de drets humans.
Deixar de construir tanques i fronteres físiques, ens avergonyeix ser l’Europa fortalesa, i fer efectiu el dret a migrar i a no migrar; - Evitar les fronteres invisibles, invertint en dinàmiques que ajuden a la creació de ponts d’encontre i diàleg, que generin comunitat i veïnatge.
- Incidir en la promoció de polítiques públiques d’inclusió que afavoreixin la convivència i evitin qualsevol discriminació.
- I a l’intern de Migra Studium, treballar per esdevenir una comunitat de persones més diversa i activament antiracista, fent els passos necessaris individual i institucionalment.
Sumem aquesta reflexió a la de tantes persones, grups i institucions amb qui estem teixint el nosaltres i que avui, dia internacional de les persones migrants 2024, alçaran també la seva veu.
Migra Studium
18 de desembre de 2024